MÖTE MED ”Floras Vänner” 2017-05-16
Den 16 maj 2017 träffades ”Floras vänner” i Rösebolokalen. Äntligen har vi fått känna på varmare väder och med värmen kommer lusten att gå ut i vår vackra natur för att se vad som växer. Kerstin Larsson hälsade alla välkomna.
Vi pratade om, att det finns många sätt att söka och bestämma vad det är för blommor vi ser. Var och en får göra det sätt som passar dem bäst. Vi pratade om olika växtplatser och tittade på bilder från landsvägsdiken, strandkanter, jordhögar m.m. Vissa växter vill ha våt växtplats medan andra vill växa torrt.
Böcker
Vi var överens om att blomsterboken ”Blommor i Västsverige” var bra för oss nybörjare att börja titta i. 400 blommor är fotograferade och dessutom ordnade i färg. Den är utgiven av Föreningen Bohusläns Flora. De har även gett ut ”Träd, ormbunkar och stråväxter i Västsverige”. På ett bord fanns det denna kväll floraböcker som Kerstin Larsson tagit med sig. Ibland är det bra att ha mer än en bok att titta i. ”Flora över Dal” av Per-Arne Andersson har de flesta av oss köpt.
Söka information
Det är inte alltid så enkelt att bestämma vad det är för blomma, och därför är det viktigt att vi hjälper varandra. Det finns olika virtuella floror som man på nätet kan söka i. En heter My Flora och vill ni ha den kan ni söka på Appstore eller Google. En annan heter Den virtuella floran. Den har adressen linnaeus.nrm.se/flora.
Någon gång på sensommaren kommer vi att ha en återträff och då är det bra om alla har startat med att fylla i sina växtlistor och också på vilken växtplats blommorna växer. Är det landsvägsdike, strandkant, blandskog, älvkant osv. Dessutom är det roligt om blomman har ett lokalt namn och att vi får med det namnet. Vi kallar gullviva för majnycklar, kvickrot för kveka, kirskål för kärs osv. Vi pratade också lite om vilka växter som kallas ”ogräs”. Det kan ju inte vara roligt att bli benämnd ogräs, för det är ju alltid ett negativt ord.
Vi lärde oss om kronblad och foderblad. Ibland ser man i floraböcker att en blomma växer på ruderatmark (Wikipedia). Det betyder att den växer på skräpmark såsom bangårdar, jordhögar, soptippar och liknande ställen. Ruderat är ett ord som kan vara bra att kunna.
Nu alla ”Floras vänner”, njut av sommaren och alla blommor ni ser! Vi ses någon gång i början av augusti i Rösebolokalen, om vi inte har sett varandra innan dess.
Nästa träff
Jag vill påminna om Vår Bygds Blomstervandring som är lördagen den 17 juni klockan 10.00 med start och parkering hos Åke Olsson i Trombäljen. Läs mer i annons som kommer i tidningen Vänersborgaren.
Kerstin Larsson