Bygdevandring 2010 1 maj i Rösebo-Binäs
Ett trettiotal personer hade samlats vid Rösebolokalen när föreningen Vår Bygd 1891 hade bygdevandring den 1 maj. Det berättades att omkring år 1890 hade nya landsvägen från Frändefors till Uddevalla anlagts med en ny sträckning, som delvis gick över den forna sjöbotten. I Rösebo fanns då tre gårdar och ett skolhus. År 1882 hade Frändefors socken byggt sex skolhus, ett av dessa var Rösebo skola.
En affär öppnades 1899 och 1912 byggdes en ny handelsbod som senare fick telefonväxel.
Logen Dalslands Sköld 2174 köpte och flyttade hit en gammal ordenslokal från Gömman. Missionsförsamlingen byggde missionshus 1930.
I början av 1930-talet anlades vägen från Rösebo till Starkebo och 1953-55 bygges enskilda vägen från Rösebo till Västra Bodane. Här blev då ett vägkryss och allt detta tillsammans gjorde att Rösebo blev ett centrum för bygden, senare har flera villor byggts i området.
Vandringen gick på den gamla vägen mot Vänersborg genom gården till Albins stuga, en liten idyll i skogen. Här hade Albin och Justina byggt en stuga på arrenderad mark. Albin var snickare och Justina var sömmerska. Framme vid stugan blev vi mottagna av Albins barnbarn Arne Karlsson som var på tillfälligt besök och det var intressant att höra honom berätta om episoder från sina barnaår här i stugan.
Vi fortsatte sedan till de stora stenåldersrösen som ligger nära sjön Hästefjorden. Det är dessa rösen som givit namnet till Rösebo.
Vandringen gick sedan utefter den gamla strandkanten som är 2-3meter brant. Sjön sänktes år 1868 med 3.5 meter. Vi gick nedför strandkanten till den forna sjöbotten. Här var lugnt och skönt och de medhavda kaffekorgarna togs fram och plötsligt tittade också vårsolen fram.
Efter fikastunden fortsatte vi till en välbevarad lingrop. I lingropen eldades det för att torka linet som förut legat i blöt. Linhalmen blev på så vis spröd och det blev lättare att skilja den från de fina lintrådarna. Snart korsade vi den gamla vägen som gick söderut genom Binäs och Rotenäs och fortsatte söder om sjön över Siviken till Vänersborg. Snart var i framme vid gården Ängera. Här har alla hus renoverats av den nye ägaren och allt är perfekt i både trädgård och runt omkring. Under 1940-och 50-talen var här ofta tältbio, det var ett välkommet nöje för både gamla och unga.
På hemväg passerades Rösebo skola, den enda av de sex skolor som byggdes 1882 och fortfarande har skolundervisning. Från början var det en lärare för två skolor, Rösebo och Anolfsbäcken. Vid Rösebo skola fanns lite åkermark så det byggdes en mindre ladugård och läraren hade en ko.
På 1930- och 40 talet gick barnen varannan dag i skolan, 15 tim. per vecka. Flickorna hade sedan 3 tim. syslöjd och pojkarna träslöjd. Med så kort skoltid blev det mycket läxläsning i hemmet. På middagsrasten satt barnen i kapprummet och åt sin medhavda matsäck, bland alla kläder som hängde där. Inga skolskjutsar gick på den tiden, så det var lång skolväg för många. Utvändigt har skolan inte förändrats så mycket utan är i stort sett som den var för 100 år sedan. Efter tre timmar var vandringen till ända och alla välkomnades till nästa vandring i Kopperud den 29 aug.
Arne Hallsten