Bussresa med Vår bygd 1891 lördagen 10 augusti
Resan startade vid Rösebo skola för avfärd mot Bohuslän. Första stopp var restaurant Gullmarstrand i Fiskebäckskil. Där fick kaffe och fralla som kunde avnjutas med utsikt över infarten till Gullmarsfjorden med Lysekil i bakgrunden.
Därefter åkte vi med färjan över till Lysekil där bussen väntade.
Vi for sedan till Röe gård som just denna dag hade skördefest. Vi kunde där vandra runt bland gårdens byggnader där det finns café, vernissage, en butik med diverse prylar m.m. Med anledning av skördefesten var närliggande byggnader öppna med försäljning av olika produkter som ekologiskt odlade grönsaker från trakten, lotteristånd och i en del av byggnaderna bakades en speciell tunnbrödskaka som var till försäljning.
Vi var nu framme vid lunchtid och efter en kortare resa kom vi fram till Nordens ark där dukade bord väntade. Det serverades fylld kycklingfilé med tillbehör och potatis vilket säkert passade alla. Något besök inne på Nordens ark var inte med i planen så vi åkte vidare.
Nästa stopp var en lokal butik som heter Kustcharken. Här säljs produkter från närområdet. Där finns närproducerat kött av gris, lamm, nöt men även viltkött samt ost, sylt och must m.m. är till försäljning.
En del inköp gjordes innan vi åkte vidare till sista stoppet på resan som var Lyckans stenugnbageri. Bageriet är inte så stort så vi fick delas oss i två grupper där omväxlande en grupp tog kaffe med kaffebröd producerat i bageriet och en grupp gick på visning i bageriet. Bageriet byggdes upp och invigdes 2008. Ägarna gjorde en intressant visning av bageriet med sina vedeldade ugnar och beskrev också de olika mjölsorter som de använder och vilken betydelse de har för ett önskvärt resultat. Ugnarna eldas upp tidigt på morgonen och allteftersom temperaturen i ugnarna under dagen sjunker bakar man olika typer av bröd. Brödet som bakas, både matbröd som kaffebröd, säljs enbart i bageriets café och butik.
Därefter vände vi hemåt efter lyckad dag med ett alldeles lagom resväder. Några enstaka regnskurar hade inte stört oss nämnvärt.