Bussresa föreningen ”Vår Bygd 1891” 2003
Hade i lördags sin årliga bussresa med Stigenbuss som gick till Hönö-Öckerö-Vinga. Resan gick mot Göteborg och Torslanda där färjan tog oss över till Hönö och guiden Dag Edvardsson mötte upp.
Först besöktes Öckerö hembygdsgårdar där det vankades kaffe och smörgås med hembakat bröd. Efteråt gick vi runt i hembygdsgårdarna som hade olika namn det var Sven Andreases, Peter Sanders, Bettis, Hildas och Handelsboa. Besök gjordes också i Öckerö gamla kyrka från 1400-talet. Vi lyssnade kyrkans historia och kunde under tiden beskåda målningarna i kyrkans trätak som föreställde den yttersta domen.
Efter en intressant guidad rundtur över öarna stannade vi till vid Hönö hotell där det serverades en god fisklunch.
Mätta och belåtna steg vi på båten Kilen för en 30 minuters båttur till Vinga. Det gungade rejält när vi nådde öppna havet men bara så att vi njöt av det hela.
Vinga är nog mest känd som fyrplats men också för att Evert Taubes far var fyrvaktare här. Tidigare fanns fast befolkning på Vinga och t. o. m. skola på ön. På grund av det gynnsamma klimatet växer här i bergskrevorna en rik flora av ovanliga växter och buskar. I tidigare fyrmästarbostaden finns ett Taube-rum.
På avstånd ser man främst båk och fyr. Båken är byggd i trä som en pyramid, 24 meter hög och 11 meter i fyrkant vid basen. Intill ligger fyren ett 29 meter högt stentorn, idag obemannat och helt automatiserat.
Efter att ha gått alla trappstegen upp till toppen fick vi lön för mödan, en bedårande utsikt över Göteborgs skärgård med sina kala klipphällar. På avstånd såg vi Stenabåtar och andra stora lastfartyg på resa till och från Göteborg samt Göteborgs angöring Trubaduren. Åt norr låg Hönö och Öckerö som vi förut besökt och västerut låg öppna havet.
Tillbaka på Hönö besöktes det berömda fiskemuseet med bl. a. en utställning om ubåten Ulven, som vid militärövning under andra världskriget gick på en mina och sjönk till botten med manskap och allt.
Efter busskaffe startades hemresan efter en solig och intressant dag ute i havsbandet.
Arne Hallsten