Bygdeträff i Frändefors med extra allt
Vår Bygd 1891, hembygdsföreningen i västra Frändefors, höll sin traditionella bygdeträff i helgen, 20 augusti, och den ägde rum på Lars Krantz gård i byn Binäs.
Festen inleddes med friluftsgudstjänst som leddes av kyrkoherde Daniel Westin och kantor Emma Davidsson. Gudstjänsten hölls utomhus, för säkerhets skull med tak över huvudet, eftersom regntunga skyar och duggregn hade rått under förmiddagen. När gudstjänsten startade, bröt solen igenom och bländade nästan den stora skaran av besökare. I akten ingick mycken musik, Emma ackompanjerade psalmsången på melodika och spelade dessutom fiol tillsammans med Daniel i till exempel Polska efter Byss-Kalle och Eklundapolskan; melodier som betonade gudstjänstens ”hembygdskaraktär”.
Sommarfesten fortsatte med allehanda programpunkter, bara ett par exempel här. Ett antal veteranbilar körde in på gårdsplanen och många minnen väcktes. Vem har inte haft en Volvo Duett från 1960-talet, en folkvagnsbubbla eller en Volvo P1800 som till och med James Bond valde att köra i en av sina filmer?
Besökarna kunde lära sig om hur honung processas från bikupa till frukostsmörgås, och om hur vi ska undvika och agera om en olycka med vilt i trafiken skulle hända.
Många valde att följa visningen av Lars Krantz egen trädgård så imponerande vacker och välplanerad.
Självfallet bjöds också på musik, en hel orkester med ukulelespelande dalbor fanns på plats och konkurrerade om uppmärksamheten med bygdens egen dragspelare.
Det fanns också chans att handla allehanda goda produkter tillagade av närodlade grönsaker.
Men undrar ändå, om inte småpratet som utspann sig mellan besökare med rötter i västra Frändefors var det som de flesta kommer att minnas i efterhand. Där fanns besökare från Kopperud, Tjärtakan, Rösebo, Hästhagen, Binäs, Trombelgen, Skörbo, Torsbo, Rotnäs och andra byar. Många hade förblivit hembygden trogna men det fanns också de som av olika skäl flyttat på sig för studier eller yrkesverksamhet och som gärna ville träffa de sina från barndoms- och ungdomstiden. Det kunde ta några minuter innan man kände igen varandra, åren hade förflutit i en rasande fart, och nu sågs man till allas glädje och pratet kom igång, ofta med minnen från skolorna i Skarbo klass 1-2, Rotnäs 3-4 och Rösebo 5-6-7 i samma klassrum.
Vår Bygd 1891 gör goda insatser för sin bygd och bygdeträffen är avgjort en av årets favoriter.
Texten skriven av Lena Fries