Bussresa med föreningen Vår bygd 1891 2008-08-09
Bussresan i år med Föreningen Vår bygd 1891 gick i vackert högsommarväder till Kinnekulle.
Vid Utsikten beundrades den vackra vyn över Vänern med Kållandsö och Läckö slott på avstånd och i horisonten skymtade Dalbosidan.
På Hellekis Café i orangeriet, med stora vindruvsklasar hängande över oss, smakade det utmärkt med kaffe och fralla. Efteråt besåg vi trädgården och alla välskötta perennrabatter med ljuvligt doftande liljor, där fanns också många exotiska träd.
Nästa uppehåll gjordes vid det stora stenbrottet med 40 m. höga bergväggar och i botten en liten sjö där det inplanterats ädelfisk. Stora mängder kalksten bröts här för cementtillverkning från 1890-talet fram till 1970.
Resan gick vidare till Forshems kyrka uppförd av sandsten, vars äldsta del var från 1100-talet. I stenmuseet på andra sidan vägen fanns gamla grav – och liljestenar uppställda.
Intill kyrkan låg Forshems Gästgivargård, som är Sveriges äldsta. Vi fick höra lite historik om den gamla gästgivargården som har anor från 1500-talet, innan det var dags för dagens goda vägfararlunch.
Falkängens Hantverksby var nästa stopp, med många olika hantverk och utställningar.
Färden gick sedan via Husaby och Lidköping till Gårdsbutiken på Närebo. I det stora lusthuset berättade ägaren om gårdsbutikens utbyggnad och den ekonomiska föreningen Vänerbygdens Mat, som har sin försäljningscentral här. Efter att vi serverats kaffe med tilltugg var det många som gjorde inköp i den välsorterade butiken. Hemresan gick sedan på småvägar förbi Örslösa, Såtenäs och Flo åter till hemorten efter en resa i vackert sensommarväder.
Arne Hallsten